Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес в Шанхай с кмета на града Ян Сюн. Пред своя домакин Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай, като отправи покана Ян Сюн в скоро време да посети София, за да бъде финализирано споразумението, съобщи БТА.

“Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София, е нещо, което бих описал с китайски идиом, който гласи “Всичко е налице, с изключение на източния вятър”, каза Ян Сюн. Според него има изключително много възможности не само за търговия с България, но и за разширяване на взаимоотношенията в областта на културата, науката и иновациите.

Кметът отбеляза, че целта за 24-милионен Шанхай е да се превърне във водещ икономически, финансов и търговски град не само в Китай, но и в света.

Ян Сюн сподекли, че всяка сутрин пие “Момчиловци” – една от най-популярните марки кисело мляко в Шанхай.

В Китай се провежда четвъртата Среща на върха на правителствените ръководители на Китай и страните Централна и Източна Европа. Форумът има за цел да засили икономическите връзки. Стремежът на Китай е до 2020 година да бъде удвоен търговския обмен със страните от региона, както и да реализира крупни инфраструктурни проекти в тях.

Борисов благодари на своя домакин за възможността български фирми да се представят пред шанхайски. Малко по-късно в града започна конференцията “Инвестирай в България. Разшири се в Европа”, организирана от Българската агенция за инвестиции.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail