Самолет на британските ВВС издирва руска подводница край бреговете северно от Шотландия. Това предаде Би Би Си като цитира съобщение от британското Министерство на отбраната.

“Самолет на британските ВВС е ангажиран край бреговете на Шотландия. Можем да потвърдим, че съюзнически морски патрулни самолети от базата на ВВС Лосмут за ограничен период от време извършват съвместни дейности с флота. Не обсъждаме детайли по морските операции”, гласи кратко изявление от Министерството на отбраната, след като медиите на острова съобщиха, че руска подводница е била забелязана в района.

Смята се, че в издирването са се включили една фрегата и подводница, както и канадски и френски морски патрулни самолети, съобщава сайтът на британския вестник “Телеграф”. Френски самолети са търсили подводницата в продължение на най-малко 10 дни.

Британските ВВС в момента не разполагат с морски патрулни самолети в района, но според Би Би Си, това ще бъде променено на съвета за стратегическа отбрана, който ще се проведе днес.

През последните месеци се появиха опасения, че Русия може да разработва планове за прекъсване на ключови подводни кабели и интернет комуникации.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail