Децата след лятната ваканция

 

Мартин Миланов е от хората, които истински горят в работата си. Заедно с екипа си стартира проекта „Здраво и образовано дете“ и прави нужното за провеждането на реформи в масовия спорт в България. Неговите усилия са насочени към развитието на спорта в училище и в университета, както и към налагането на спорта за здраве на цялата нация.

 

В ежедневната си дейност той засяга важни теми като тези защо трябва да спортуваме, как да се храним здравословно, как и защо да научим децата да спортуват, как да се противопоставят на насилието в училище и как да използват интернет мрежата безопасно.

 

Тъй като дългата лятна ваканция приключи и децата ги очакват месеци на учене, ставане рано и редица задължения, ние потърсихме съвета му как да помогнем на децата си по-лесно и безболезнено да преминат от безгрижните целодневни игри към училищния ред.

 

Мартин Миланов: общувайте с децата

На първо място родителите трябва да намерят време и начин да общуват пълноценно с децата си. Те трябва да им обяснят настъпващите промени в дневния им режим при преминаването от лятната ваканция към училищните дейности, да им опишат ежедневните им задачи и очаквания. Това е особено важно за по-малките деца, които са в началното училище и все още не са запознати или не са свикнали с училищния ред. Децата трябва да са наясно какво се очаква от тях, кога ще им остава време за игра и време с приятели.

 

Мартин Миланов: въведете дневен режим на децата

В съвременния ни свят все по-често ставаме свидетели на липса на всякакъв режим. Много често чуваме за 2-3 годишни деца, които не си лягат преди полунощ, или за деца на около 10 години които изтощени от мобилните устройства спят до обяд. Представата на родителите за даване на свобода е криворазбрана и всъщност се превръща в свободия. Налагането на режим и граници в такива ситуации е доста трудно, но не и невъзможно. Родителите не бива да забравят, че децата очакват от тях да поставят граници. Това ги успокоява и ги кара да се чувстват по-сигурни в големия забързан свят на възрастните.

 

Мартин Миланов: научете децата да се хранят здравословно

Здравословното хранене е от особена важност за правилното и добро развитие на децата ни. В столовете на учебните заведения има наложени правила, но изкушения дебнат навсякъде. Затова още от ранна детска възраст говорете на децата за полезните храни, яжте такива храни пред тях и ги предлагайте в семейното меню. Суровите плодове и зеленчуци, качественото месо, ограниченото количество сладки неща, домашно приготвената храна са малките стъпки, които могат да доведат до добрия резултат.

 

Мартин Миланов: погрижете се децата да спортуват

Децата са прекалено заети в училище с уроци и усвояване на умения още от първи клас, но това не бива да означава липса на спорт. Напротив! Запишете децата си на спорт в училище или извън него, водете ги с вас през уикенда когато вие самите спортувате или просто прекарайте ден сред природата – в планината, в парка, до плажа, до реката, където и да е. Колкото повече децата ви спортуват, толкова по-здрави ще са те, по-концентрирани за учебните дейности и по-тонизирани като цяло.

 

Мартин Миланов: позволете на децата да играят

Несъмнено ученето е от голяма важност за децата и за превръщането им в успели млади хора. Но както и при всичко друго в живота – нужен е баланс. Освен подготовка за училище, планирайте деня на детето си така, че то да има достатъчно време за социални контакти и игра с приятели си. И ако навън е студено, поканете децата вкъщи, включете се в игрите им, ако възрастта и желанието им позволяват. Ограничете ползването на мобилни устройства и гледането на телевизия. Нека игрите да са активни, да развиват въображението и мисленето им.

 

Мартин Миланов: важната роля на нас, родителите

Дейностите на родителите и техните ежедневни задължения свързани с децата, дома и работата са огромни. Всички ние живеем в забързан свят, но не бива да забравяме че примерът който даваме на децата си е най-важен, защото те са в основата на утрешния ден. Децата са нашето бъдеще и ние като родители трябва да ги научим как да живеят спокойни, балансирани, щастливи, как да се хранят здравословно, как да разпределят добре времето си и как да превърнат спорта в неотменна и важна част от живота си.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail