Има институционален вакуум за разследването на казуса с “Яневагейт” и може би той е неслучайно заложен още в Конституцията. Това коментира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Панов призова да бъде създаден специален орган, с представители и на трите власти, който да провери съдържанието на изтеклите записи от телефонни разговори между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия от Търговското отделение Румяна Ченалова. По думите му този орган трябва да е над трите власти, а създаването му – да бъде инициирано от президента, като Панов изрази готовност да се срещне с Росен Плевнелиев по въпроса.

Председателят на ВКС посочи, че евентуален контрааргумент на идеята му би бил, че няма законов текст, който да регламентира подобен орган, но по думите му “моралът стои над закона”. Той даде като  пример и  други подобни случаи от миналото и посочи, че е имало незаконни записи, но е имало и разследвания.

“Не знам дали е истина или не съдържанието, но ако то не се провери, петното остава върху съдебната система и имиджа на България”, каза Лозан Панов. Според него последните изтекли записи само доказват необходимостта от промени в Конституцията.

По-късно днес временната комисия в парламента ще гласува на второ четене именно промените в основния закон. Лозан Панов определи тези промени като едновременно и крачка напред, и крачка назад, защото според него те трябва да са по-радикални по отношение на прокуратурата.

Той коментира и вчерашното интервю на Румяна Ченалова за “Бивол”, в което се казва, че Владимира Янева ѝ е предложила пари, за да си мълчи и “да не застава срещу главния прокурор”. Панов посочи, че в случая вече има данни за престъпление, но намесването на името на главния прокурор в записите на телефонните разговори дискредитира една проверка от страна на държавното обвинение.

Темата коментира и правосъдният министър Христо Иванов, според когото се прави опит чрез намесването на името на премиера да се отклони вниманието от въпроса хора във ВСС да понесат отговорността си. Той припомни казуса “Белведере”, заявеното от съдии от СГС пред кадровия орган на съдебната власт, че в съда има корупционни схеми, и последвалия призив на изпълнителната власт за обективна проверка по случая. По думите му, ако тогава е била извършена проверка, сега е нямало да се стигне до поредния скандал.

Иванов коментира становището на Европейската комисия, което според него “казва очевидното”, но уточни, че не се говори за пряко отстраняване, а за това замесените в записите да нямат влияние в едно бъдещо разследване.

“Мога само да предполагам, че позицията на ЕК идва след това, че единият участник потвърди истинността на разговорите”, каза Иванов. Според него проверката на етичната комисия на ВСС е преминала неубедително заради това, че изслушването на Владимира Янева беше при закрити врати, а резултатите не са отговорили на очакванията на обществото.

Предаде Дневнк

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail