Мартин Миланов за реформите в спорта.

 

През последните години в България се задълбочи проблема със здравословното състояние на населението. Броят на хората, които употребяват наркотици, злоупотребяват с алкохол и са пристрастени към тютюнопушенето, се е увеличил многократно. Това оказва отрицателно въздействие върху здравето на населението и води до спад в стандарта на живот, влошава производителността на труда и създава проблеми във всички социално-демографски групи. Трябва сериозно да се помисли не за спорта за високи постижения, а за масовия спорт, спорта за здравето на нацията ни.

мартин миланов

На всички ни е пределно ясно, че българският спорт се нуждае от реформи. Всички говорят за това как няма пари и нищо не се получава. Реформите в спорта не трябва да са на ниво промяна на бюджетирането на средствата по федерации или определянето на популярни и не популярни видове спорт – нужна е промяна дълбоко в недрата на спортната ни култура.

Бих предложил някои важни реформи в спорта:

Първото и най-важното нещо е ремонтиране на спортните бази в училищата (съблекални, бани, салони, дворове). Как децата да тренират по дънки и поли, като няма къде да се преоблекат и изкъпят след това? Двата часа физическо седмично са безобразно недостатъчни и са за отбиване на номера. Задължително е и въвеждане на часове по ограмотяване на децата и родителите относно здравословното хранене и изготвяне на диети с цел намаляването на наднорменото тегло у децата. Ако е нужно и подлагането на ежемесечни прегледи при ортопед на всички ученици с цел избягване на плоскостъпие и отново разясняване на родителите как да избегнат дюс табана при децата им. Ограмотяването с тази важна материя, ще спомогне в бъдеще порасналите вече деца да избегнат проблеми с изкривявания на гръбнака, болки в коленете, дископатии и куп други проблеми свързани с костите и не активния начин на живот.

uchilishten_salon

Второто важно условие е увеличаване на спортните съоръжения в между блоковите пространства, паркове и градинки. Там са местата където деца, младежи и възрастни се срещат и спортуват заедно и най-важното имат социален контакт със спортна тематика. В момента в повечето паркове и между блокови пространства е пълно с маси и пейки, където деца, младежи и възрастни пият бира и употребяват тютюневи изделия вместо да спортуват.

В момента с физическа култура и спорт в страната се занимават твърде малка част от населението, докато в развитите страни тази цифра нараства до 40-60%. Много важна стъпка, която трябва да се направи, е увеличаване на достъпа на децата до спорта, чрез подпомагане на клубовете и намаляване на таксата за посещение в даден спорт. Държавата да поеме част от разходите за издръжка на басейни, ледени пързалки и други спорни съоръжения, изискващи по-големи разходи.

bjagane-nazad-kalorii-framar

Следващата стъпка е реформиране изцяло на Ученическите игри, с добавяне на нови спортни дисциплини (индивидуални и колективни) и увеличаване на проявите и тяхното финансиране. ММС да стимулира училищата, които развиват повече спортове на ученическо ниво и да задължава такива, които не го правят. Има райони в София с по 8-10 училища, в които има само един лекоатлет, участващ на Ученически игри, а други спортове, като бадминтон без нито един. Децата се увличат по спорта когато се съревновават по между си и придобиват спортен дух, учат се да печелят и губят. Представете си да тренирате цяла година и да имате само няколко дни за изява, защото спорта който практикувате няма финансиране от Държавата и федерацията натоварва родителите да плащат, което води до свиване на спортния календар. Популярните спортове са такива, защото постоянно предоставят поле за изява, всяка седмица има мачове, състезания и тн. поради големия брой желаеши и отбори.

Важно е и по някакъв начин Държавата да накара и частните училища да развиват спортна дейност и да участват в Ученическите игри. Ученическият спорт е много важен за сформиране на двигателната култура при децата, защото ги кара да бъдат активни и да се движат повече. Освен това спортът възпитава много положителни качества у човека, които му помагат да израсте като нормален гражданин на обществото. По-натоварената спортна програма на децата в училище, ще допринесе за отклоняването на вниманието им от други вредни привички характерни за възрастта – цигари, алкохол, наркотици и др.

Много важно е да се завърнат спортните училища с реформирана система на издръжка от страна на Държавата. Какво значи това? За да отговаря на изискването за спортно училище то трябва да предоставя различен режим на обучение за спортистите – храна и други скъпо струващи дейности, непосилни за издръжка чрез обикновеното финансиране от държавата. Това е причината спортните училища да са на изчезване. Лесно би могло това да бъде променено и да се създават спортни училища или паралелки в близост до спортни комплекси (бази) развиващи повече видове спорт.

Нужно е и завишаване на образователния контрол в Националната спортна академия и интегрирането на завършилите треньори в даден спорт в училищата. Абсурдно е 90 % от завършилите да се реализират в Министерството на вътрешните работи като полицаи. Отпускането на допълнителен треньорски щат от държавата във всяко училище би помогнало за това една част от завършилите треньори да се реализират в спортната сфера. Самите федерации да изработят система за обучение на начинаещи треньори със степен “Инструктор”, които да се занимават с деца в началните нива. Учителите по физическо възпитание не могат да преподават всички видове спортни дисциплини, би било добре треньорите да извършват дейността в училищните салони за начало и да избират деца за вече създадените им групи по клубовете с различни видове спорт.

Да се обърне внимание на университетския спорт – той е трамплин към професионалния. Да се създадат Университетски игри на принципа на Ученическите и да има първенства с по възможност повече спортове. За целта ще е нужно създаването на цял отдел към ММС, който да се грижи за организацията и администрирането на този Университетски спорт.

Да се реформират програмите на ММС за подпомагане на детско-юношеския спорт и да се добави „перо“ наем база за държавно първенство. По този начин ММС ще подпомогне Федерациите да не заплащат наем на базите за държавните първенства, и ще могат да увеличат кръговете си и да се съсредоточат в Националните гарнитури и други инициативи за разширяване на дейността.

мартин миланов

След тези на глед елементарни реформи масовостта на спорта ще се засили и все повече хора ще спортуват. Веднъж пленен от магията на спорта човек остава за цял живот с нея, дори да няма къде да тренира винаги намира начин да го прави докато е жив. Сигурно и на вас спортуващите и здрави хора ви омръзна да плащате лечението на не спортуващите и не здрави такива. За това е нужна инвестиция в образование, спорт и култура, за да не се търсят после пари за полиция, социални помощи и лекарства.

Мартин Миланов

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail