Ще оцелее ли “историческият компромис” и след гласуването на второ четене на промените в конституцията, свързани със съдебната реформа, което предстои през тази седмица в пленарната зала?

Отговорът на този въпрос е неизвестен, особено след като временната парламентарна комисия тихомълком и с нарушение на процедурата, с гласовете на ДПС, АБВ, БСП и “Атака” промени една от малкото оцелели промени след “историческите преговори” от лятото – разпределението в колегиите на прокурори и съдии от различните квоти в бъдещия Висш съдебен съвет (ВСС). Предложението беше изменено с осем гласа “за” в посока на идеята на ДПС.

Според ключовата промяна от четвъртък в колегията на прокурорите в разделения съвет ще доминират обвинителите, които ще бъдат избрани от техни колеги, т.е. ще има повече хора, които са пряко подчинени на главния прокурор, който също е член по право на съвета.

Променя се и разпределението в съдийската колегия – вместо там да има повече хора, избрани от съдии – международен стандарт за независимост, депутатите решиха да увеличат членовете на колегията, които ще бъдат избирани от Народното събрание.

Тоест всичко е наобратно – вариантът, изготвен след историческия компромис, включваше в прокурорската колегия да има толкова хора, избрани от Народното събрание, колкото и от гилдията на обвинителите –  четирима прокурори и един следовател, главния прокурор и шестима, излъчени от Народното събрание.

dnevnik.bg

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail