Честит празник, българи!

Днес се навършват 138 години от Освобождението на България от турско робство. В тридневната епопея на връх Шипка 6000 български опълченци и 2500 руснаци отблъскват 12 атаки на 30 000-ната сюлеймановата армия. 3 март 1878 година остава и до днес един от най-славните мигове в българската история. Безценно свидетелство за силата на българския дух.На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанския мирен договор между Османската империя и Русия, с което се слага край на 482-годишно османско иго.През последната година много хора имаха за цел да сломят българския дух, заличавайки славната ни история. Само месец след като по “Ал Джазира” се излъчи тенденциозно и манипулативно отразяване на историческата действителност в България, българските управници не останаха по-назад и погазиха всички исторически ценности, натрупвани през годините. След като дискутираха премахването на някои от най-емблематичните български произведения от учебниците, именно там възникна едно противоречиво понятие за турското робство, под което е бил поставен българинът години наред. А именно “турско съжителство”…

Това обаче показа само едно – след 138 години българския дух е все още жив и несломим. И въпреки действията на управляващите, въпреки изменянето на българската история от някои държави, българите останаха верни на своите предци. И ако преди се е леело кръв на Шипка, то днес падаха оставки, срещу всеки, който дръзне да се възпротиви на славното ни минало.

Както всяка година най-българският паметник ще посрещне хиляди български патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка.

radiovox.bg

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail